HTML

lako világa

Friss topikok

Címkék

Az angol klubfutball derbijei - 006

2011.10.14. 17:34 lako84

A420 Derby

     
 

Oxford United

Swindon Town

     
 

The U's, Yellows

The Robins, The Reds, The Town

     

Alapítás éve

1893 (Headington United néven)

1879

     

Stadion

Kassam Stadium (12.500)

County Ground (14.700)

     

Jelenlegi osztály

League Two

League Two

 

Igazi hamisíthatatlan alsóházi rangadóval ismerkedhetünk ma meg.  Két közeli kisváros, melyeknek egyébként együtt is van egy kicsit nagyobb területi rangadója más csapatokkal (Reading, Aldershot, Wycombe).  Az első meccsüket 1951-ben játszották,  és egészen 1965-ig csak barátságos meccseket játszottak, mivel nem egy osztályban szerepeltek.  1965-től az Oxford is a Football League-be került, így megkezdődhetett a harc, 1969-ben mindjárt azzal, hogy a Swindon kiütötte a Ligakupából a Yellows-t, majd meg is nyerte azt. A következő évben – győztesként – érkeztek a Manor Ground-ra (az Oxford korábbi stadionja) de a U’s ezévben kiütötte őket.  A hetvenes években mindig találkoztak, hiszen mindketten a Division Two-ban szerepeltek, így a derbi is kiéleződött köszönhetően többek között annak, hogy a huligán korszak idején járunk.  Így természetesen előtérbe kerültek a stadionokon kívüli események is, mégis egy pályán történt eset öntött újabb olajat a tűzre. 1982-ben az Oxford a feljutásért harcolt, míg a Robins a kiesés elkerülésért, az év első meccsét az egyetemi városban simán hozta a hazai csapat 5-0-ra, de a második körben a Swindon bizonyítani akart, még úgy is hogy riválisuk 12 meccse nem kapott akkor már ki. Sikerült is 3-2-re nyerniük, de úgy, hogy a harmadik gól előtt a hazai szurkolók egy füstbombát dobtak a játéktérre, amelytől a kapus egész egyszerűen nem látott, és a füstfelhőn keresztül be is kapta a harmadik gólt, a játékvezető – bizonyos Eric Read – pedig mindenki döbbenetére megadta a gólt. Mondanom sem kell, hogy a vendég tábor gyakorlatilag szétszedte a lelátót, de minden hiába, kikaptak. Ettől kezdődően egyébként a két csapat ellentétes utat is járt be, míg a Swindon felfelé pályázott az Oxford lefelé csúszott az angol bajnokságokban, így a rendszeres derbik elmaradtak.  Aztán egy újabb érdekes eset történt 1995-ben.  Az Oxford eladta Joey Beauchamp-ot a West Ham-nek 1 millió fontért, de ott nem nagyon játszott,  ezért hazavágyott, de a csapatnak erre nem volt pénze, és a Swindon lecsapott rá 800 ezer fontért.  Természetesen a helyiek Júdást kiáltottak, mikor az otthoni meccsen becserélték, majd egy hónap múlva ismét aranyfiú lett, amikor visszaigazolt 75 ezer fontért. És milyen az élet, a következő meccsen –melyet az Oxford nyert 3-0-ra – ő lőtte a harmadik gólt a vendégtábor előtt.  A 2000-es évekre ismét kevesebb mérkőzés jutott, de a rivalizálás nem csillapodott. Az Oxford 2006-os Conference-be történő kiesése kapcsán spontán utcai ünneplésbe csapott Swindon város lakossága, melyet tavaly a Swindon kiesése kapcsán a másik város lakói ünnepeltek meg. Idei rangadójuk előtt egyébként két ismeretlen férfi bemászott a Kassam Stadium-ba, és beleégették a gyepbe a Swindon betűjelét (STFC) két helyen is.

 

Néhány egyéb érdekesség:

-         

     Mindkét csapat nyert Ligakupát, de egyikük sem indulhat az európai kupaküzdelmekbe.n. A Swindon 1969-ben nyert az Arsenal ellen a Wembley-ben, de nem indulhatott, mert harmadosztályú csapat volt, és akkor ez harmadosztályú csapatnak nem volt lehetséges. Az Oxford 1986-ban nyert Ligakupát, de ők akkor meg az angol csapatokat sújtó eltiltás miatt nem indulhattak.

-      

     A Swindon stadionját a II. Világháború idején hadifogoly táborként használta az angol kormány, melyért 1945-ben 4.570 font fizetséget kapott a csapat.

-      

     Csak az érdekesség kedvéért, a Swindon jelenlegi edzője Paolo di Canio, őt aztán nem kell félteni, átélt egy – két rangadót. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr823303483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása