HTML

lako világa

Friss topikok

Címkék

Az angol klub futball derbijei - 009

2011.10.31. 15:58 lako84

Bradford Derby

     
 

Bradford City AFC

Bradford Park Avenue AFC

     
 

The Bantams, The Paraders, The Citizens

The Avenue, BPA, The Stans

     

Alapítás éve

1903

1907

     

Stadion

Valley Parade (25.136)

Horsfall Stadium (3.500)

     

Jelenlegi osztály

League Two

Northern Premier League (hetedosztály)

 

Ma kicsit csendesebb vizekre evezünk, még akkor is, ha egy városi derbiről van szó. A Bradford Derby, vagy Wool City Derby (utalva Bradford városának a gyapjúfeldolgozásban betöltött szerepére) ugyanis két olyan csapat csatája, akik elvétve futballoztak azonos ligákban, a City a 70-es évektől mindig felsőbb osztályokban játszott. Rögtön az elején hangsúlyoznunk kell, hogy két yorkshire-i gárádáról van szó, ezért mindketten érdekeltek a West Riding Derby-ben, illetve a Yorkshire Derby-ben is, bár a Park Avenue csak formálisan szerepel a történetben. A Bantams egyébként résztvevője a korábbi blogokban emlegetett Roses Derby-nek is, és mivel az Avenue-val már csak előkészületi meccseket játszanak minden évben egy héttel a bajnokság indulása előtt, a szurkolók figyelme a közeli Leeds és a Huddersfield felé fordult aktuális riválist keresve. A rivalizálás gyökere – nem meglepő módon – területi alapú, és azokra az időkre vezethető vissza, amikor az 1880-as években az Avenue még Bradford RFC, a City pedig Manningham néven szerepelt. Manningham és Horton – ahonnan az Avenue eredezik – olyan részei Bradford-nak, melyek a mai napig őrzik falusias jellegűket. Az első összecsapás még rögbi meccs volt a felek között 1887-ben, amelyet egy jogi vita is követett. A két csapat először 1912-ben találkozott az FA Kupában, úgy hogy a Bradford City előző évben megnyerte a sorozatot, és itt is nyert 1-0-ra. Az első bajnoki összecsapásuk két évvel múlva történt, először a Valley Parade-en, 3-2-es hazai győzelemmel, a második körben pedig a BPA nyert otthon 3-0-ra. Sajnos a lelátó nagy része már egyenruhában pompázott, az I. Világháború éveiben járunk, a szünetben például önkénteseket eskettek fel. 1919-ben aztán folytathatták a rnagadókat, de csak 1921-ig, mert az Avenue kiesett. A következő évben a városi vetélytárs is kiesett, de 1927-ig nem volt meccs egymás ellen, mert a City tovább zuhant, míg végül vissza nem kapaszkodott. Az első meccsükön nem kevesebb, mit 37 ezer ember zsúfolódott össze, és a Stans nyert, majd ugyanezt megismételte a második körben is.  1929 és 1937 között rendszeresen találkoztak a csapatok Bradford város lakosságának nagy örömére, de aztán utána 1950-ig megint szétváltak útjaik, ezúttal is a City esett ki. Aztán megfordult a világ, és az 50-es években már végleg csak a Bantams nyert, igaz az FA Kupából 1951-ben megint csak a kiscsapat ejtette ki őket. A hatvanas évek nagy részét mindketten nagyrészt a Division Three-ben töltötték, így voltak randevúk, de a BPA egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, és végül 1974-ben kizuhantak a profi ligából. És a végére maradjon egy meglepetés, ami biztosan nagyon irritálja a City szurkolóit. Az örökmérleg 23-22-re áll a Park Avenue részére, 11 döntetlen mellett!!!!

Néhány egyéb érdekesség:

-           A Bradford City két sajátságos – és vélhetően nem kívánt – Premier League rekordot tart. 1999-ben, minden idők legkevesebb pontjával (36) maradtak bent az angol első osztályban, illetve ők állnak az összes valaha volt Premier League csapat közül a legalsóbb osztályban.

-          A Bradford City története során több mint 40 menedzser szolgálta a klubot, de ezek mindegyike angol vagy ír volt.

-          A Bradford City ajándéktárgy gyártói és kereskedői  jól jártak az elmúlt években, mert a Harry Potter rajongók tömegével vásárolták fel a sálakat, mivel a főhős sálja a Bantams színeiben pompázik.

-          1997-ben Anglia legdrágább becsúszását élte át a bradford-i közönség. A csapat akkori legdrágább játékosának, Gordon Watson-nak a lábát törte el két helyen a Huddersfield Town-ban szereplő Kevin Gray egy elképesztően csúnya, páros lábbal végrehajtott becsúszás során. Watson-nak egy platinalemez és hét darab csavar adta vissza a lábának a tartást, úgy hogy ő volt akkor a City történetének legdrágább játékosa, és mindössze harmadik meccsét játszotta. Két év, és öt további műtét kellett a teljes felépüléshez. Miután a leeds-i bíróság 900.000 font kártérítést ítélt meg neki az esetért – és ezzel ő lett minden idők második játékosa, akit egy játékos kártalanított – ebben a kategóriában Anglia legjobban fizetett sérültje lett.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr253342684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása