HTML

lako világa

Friss topikok

Címkék

Az angol klubfutball derbijei - 005

2011.10.13. 20:00 lako84

A62 Derby

     
 

Huddersfield Town

Leeds United

     
 

The Terriers

The Whites, United, The Peacocks

     

Alapítás éve

1908

1919

     

Stadion

Galpharm Stadium (24.500)

Elland Road (39.460)

     

Jelenlegi osztály

League One

Championship

 

 

Oldham Athletic

   
 

The Latics

   

Alapítás éve

1895

   

Stadion

Boundary Par (10.638)

   

Jelenlegi osztály

League One



Íme az első olyan derbi, amiben kettőnél több csapat is érdekelt, még ha területileg kissé erőltetett is, mivel Leeds és Huddersfield Yorkshire-ben vannak (az ő yorkshire-i és west yorkshire-i csatáikról majd egyszer később), míg Oldham már Lancashire (így a ő lancashire-i és east lancashire-i rivalizálásukról is maj később), de a Leeds-et és Manchester-t összekötő , alig  több mint hatvan kilométeres A62-es út fontos állomásai ezek a városok.  A fent említett belső tartományi rangadókon kívül természetesen a Rózsák Háborúja is él, melyben a Leeds United és a Manchester United meccs a legnagyobb, de gyakorlatilag bármelyik yorkshire-i klub játszik bármelyik lancashire-ivel, az ünnep az angol futball szerelmeseinek.  Erről a derbiről ma nem is értekezem túl sokat, de annyit mindenképpen tudjunk, hogy a Leeds és a Huddersfield szinte azonos tőről ered, hiszen az eredeti leeds-i csapatot, a Leeds City FC-t eltiltották illegális kifizetések miatt az első világháború idején, és az újrakezdéshez szükséges tőkét a Huddersfield akkori elnöke adta nekik.  A közös indulás aztán nem jelentett túlontúl sok találkozót is, a Leeds-et inkább lefoglalta az elmúlt időszakban a Man United elleni harc, és természetesen ezért sokan nem is igazán veszik komolyan a Huddersfield ellenit, a Terriers-szel kapcsolatban meg az az ember érzése, hogy azt akarják bizonyítani, hogy ők is érnek annyit. Az Oldham úgy kerül képbe (mondom még egyszer, csak az út miatt), hogy az elmúlt években sokszor találkoztak a League One-ban.   

 

Néhány egyéb érdekesség:

 

1926-ban a Huddersfield olyan rekordot állított fel, amelyet azóta is csak három csapat (Liverpool, Arsenal, Manchester United) tudott megsimételni, túlszárnyalni pedig senki: egymás után háromszor lett bajnok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr453301228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása