HTML

lako világa

Friss topikok

Címkék

Az angol klub futball derbijei - 008

2011.10.26. 17:55 lako84

Black Country Derby

 
     
 

West Bromwich Albions

Wolverhampton Wanderers

     
 

The Baggies, Albion, West Brom, WBA

The Wolves

     

Alapítás éve

1878 (West Bromwich Strollers néven)

1877 (St. Luke néven)

     

Stadion

The Hawtorns (26.484)

Molineux Stadium (27.828)

     

Jelenlegi osztály

Premier League

Premier League

 

 

Walsall FC

   
 

The Saddlers

   

Alapítás éve

1888 (Walsall Town Swifts néven)

   

Stadion

Bescot Stadium (11.300)

   

Jelenlegi osztály

League One

 

Egy újabb földrajzilag nagyon közeli rivalizálással ismerkedhetünk meg.  A Birmingham környéki csapatok közül ezúttal a Wolverhampton Wanderers vs. West Bromwich Albion derbire fókuszálunk, azzal együtt, hogy a históriáskönyvek szerint a Walsall elleni meccsek is ebbe a kategóriába tartoznak, azonban a két nagyobb csapat összesen 13 alkalommal játszott tétmeccset a Saddlers ellen, miközben egymás elleni rangadók több mint 150 alkalmat számlálnak. A 2008-ban közzétett Football Pools által végzett felmérés szerint, ez Anglia legszikrázóbb futball csatája. Ezen persze vitatkozhatunk, de az biztos, hogy az egyik legrégebbi, miután mindkét csapat alapítója volt a futball ligának, és első meccsüket már 1883-ben le is játszották, melyet egyébként az Albion nyert 4-2-re. Azóta is nagyon gyakran találkoztak, a legnagyobb szünet 13 év volt 1911 és 1934 között, amikor a Wolves a másodosztályban küszködött. Azóta igazán nagy szünet nem volt, amennyiben persze az 1984 és 1989 közötti időszakot nem vesszük ide, de majd százharminc év távlatából ez nem sok.  Érdekes módon a hetvenes, nyolcvanas évekig bevett szokás volt egyik héten Wolves, másik héten Albion meccsre menni a helyi lakosoknak, a rivalizálás megmaradt az ugratás szintjén, még úgy is, hogy az ötvenes években mindkét csapat nagyon jól teljesített, és például 1953-ben a Farkasok bajnokok is lettek mindössze négy ponttal megelőzve a WBA-t, sőt megcsinálták a huszadik század első dupláját (bajnoki cím + FA kup) is. Mindezt úgy tették Wolverhampton fiai, hogy a rivális szinte végig vezetett a bajnokságban, azonban mindkét egymás elleni meccset a Wolves hozta 1-0-ra, és már meg is van a négy pont különbség. A következő évben a Charity Shield-en  persze összefutottak, és egy szikrázó meccsen 4-4-et produkáltak. A fent emlegetett barátságos hangulatnak persze véget vetett a hetvenes évektől megkezdődő huligán korszak, illetve a Bully faktor, de menjünk sorba és kezdjünk a rendbontókkal. Birmingham, mint Anglia ipari központja, természetesen a huligán mozgalom egyik magja is volt és ebben az időszakban, és az események a krónikások szerint akkor értek a csúcsra, amikor a Wolves szurkolók felgyújtották a Hawtorns Smethwick End nevű részét, majd állítólag nem engedték oda a kiérkező tűzoltókat, és azt énekelték, hogy:”Let it burn, let it burn”. A történetben az a csavar, hogy a Smethwick a vendégszurkoló része, azaz tényleg saját maguk alatt gyújtottak tűzet, és ha nincs erőteljes karhatalmi fellépés, akkor a bradfordi-nál is nagyobb tragédia történhetett volna.

 

A Smethwick ma

 

 

 

A huligán korszak lecsengésével akár vége is lehetett volna a nagy torzsalkodásnak, ha a nyolcvanas évek közepén fel nem tűnik Steve Bull, aki profi karrierjét az Albion-ban kezdte, de miután kiestek 1986-ban a klubvezetés eladta őt a Wolves-nak, ahol is 13 év alatt 306 gólt lőtt, nem egy esetben egykori csapatát sújtva ezzel. Íme egy tűzes,1989-es meccs összefoglalója Bull góllal a végén:

A játékos eladását követően a helyi harcok gyakorlatilag kiújultak, és ezekben nem egyszer Bully is maga volt az indikátor.

 

Bully Albion mezben félreérthetetlen mozdulatot téve

 

 

 

 

 

 

1996 óta a rangadót egyébként csak délután három óra előtt rendezik meg, megpróbálva ezzel kizárni az alkohol káros hatásait. A jelenkor egyik nagy harca a 2001/2002 szezonban volt, amikor is Championship-ben a zárás előtt kilenc fordulóval a tízponttal több egysége volt mint riválisának, azonban a hátralévő fordulókban ők csak tízet szereztek, míg a WBA huszonhármat, így a Baggies automatikusan feljutott a Premier League-be, a Wolves pedig osztályozót játszott, melyet el is bukott a Norwich City-vel szemben. Idén februárban a felek ismét összecsaptak, 1-1 lett az első meccs a Hawtorns-ban, de után kezdődött a rendbontás, rakéta repült az Albion szurkolók közé, akik ezt letört székek hajigálásával viszonozták, majd a biztonság kedvéért az utcán is pofozkodtak egy jót. A második meccsen, májusban a Wolves nyert 3-1-re nagy lépést téve a bentmaradásért.   

Néhány egyéb érdekesség:

-          Az 1930/31-es idényben a WBA olyan sikert ért el, amelyet azóta se senki. Feljutottak az első osztályba, és FA kupát nyertek.

-          A Wolves amerikai bajnok is. 1967 nyarán a United Soccer Association névre keresztelt amerikai futball liga 12 csapatot importált Európából, és a Wolverhampton – Los Angeles Wolves néven – megnyerte a bajnokságot.

-        A Wolverhampton hivatalos weboldala szerint a leghíresebb meccsük (és ennek egy külön fejezetet szentelnek a történelmüket bemutató részben) az 1954 december 13.-án lejátszott Budapesti Honvéd elleni mérkőzés volt.  Előző évben a magyar válogatott 6-3-ra nyert Londonban, majd azon a nyáron még egyszer  elkalapálta a háromoroszlánosokat 7-1-re, és az angol csapat úgy érezte, hogy nekik kell helyreállítaniuk Anglia becsületét. 55 ezer néző volt kíváncsi a meccsre, ahol a helyiek végül 3-2-re nyertek a Faragó-Palicskó-Kovács-Bozsik-Lóránt-Bányai-Budai-Kocsis-Machos-Puskás-Czibor felállásban pályára lépő csapat ellen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakovilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr143331855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása